F-ACT Nederland stimuleert de ontwikkeling en het gebruik van de meest effectieve en efficiënte outreachende zorg aan de meest kwetsbaarste mens met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen. In een F-ACT team werken verschillende disciplines, zoals een psychiater, psycholoog, verpleegkundige, SPV, Verpleegkundig Specialist, social worker, arbeidsdeskundige (IPS) en ervaringsdeskundige samen. Jaarlijks vindt het F-ACT congres plaats; een inspirerend evenement waar tot wel 700 zorgprofessionals bij elkaar komen voor interactieve sessies, kennis delen en netwerken. De organisatie van het F-ACT congres is steeds in handen van een andere organisatie. In 2021 was de eer aan GGZ Noord-Holland-Noord. Lid van de Raad van Bestuur van GGZ Noord-Holland-Noord en voorzitter van F-ACT Nederland Elsbeth de Ruijter vertelt over het evenement dat in juni jl. plaatsvond.

EEN EVENEMENT OM TROTS OP TE ZIJN
‘We hadden het congres al een jaartje uitgesteld. In 2020 moesten we, vanwege de coronamaatregelen, besluiten het congres te verschuiven naar 2021. We hoopten dat we dan weer bij elkaar zouden kunnen komen. Niets bleek minder waar zoals iedereen inmiddels heeft ervaren: ook dit jaar bleek het niet mogelijk een fysiek congres te organiseren’. Elsbeth en haar team nemen een besluit: het F-ACT congres gaat online! ‘Maar wel onder de voorwaarde dat het zou voelen alsof we bij elkaar zouden zijn’, licht Elsbeth het besluit toe. ’We vonden het vreselijk spannend. De F-ACT congressen worden altijd heel erg goed bezocht. Het draagt bij aan verbinding tussen alle mensen die betrokken zijn bij de F-ACT Teams. Het is echt een evenement om trots op te zijn, met een groeiend bezoekersaantal en hoge waardering door de deelnemers. De spanning zat ‘m dus vooral ook in die waardering. Konden we die zo hoog houden wanneer het congres online zou plaatsvinden?’

NIQUELL EN MEEPLE
Niquell stelde GGZ Noord-Holland-Noord voor om het Meeple-platform in te schakelen. ‘Ik ben er eerlijk over; we waren huiverig. Wat er ook zou gebeuren, we wilden absoluut geen zoom-achtige setting voor dit congres. Gelukkig wisten Myrthe en Monique van Niquell ons al snel te overtuigen van de vele mogelijkheden van Meeple. En hoewel tot op de dag van het congres nog hebben geleerd en ervaren wat er allemaal mogelijk was, hadden we dermate veel vertrouwen in deze vorm van online samenkomen, dat we ervoor zijn gegaan. En dat bleek niet zonder succes: het voelde alsof je vanaf je computerscherm echt een congrescentrum binnenwandelde! Ik ben echt super enthousiast over Meeple en Niquell’.

INHOUD EN FUN
Het online platform werd voor GGZ Noord-Holland-Noord volledig ingericht naar hun look en feel. ‘Onze communicatieafdeling heeft er samen met de dames van Niquell een prachtige uitstraling aangegeven. Het voelde alsof het helemaal voor ons gemaakt was. Het was daarnaast oprecht een echte congreslocatie; maar dan online. Met ruimtes om elkaar te ontmoeten, een plenaire zaal voor het inhoudelijke deel, er was een bingo, een quiz en zelfs een photobooth om je aanwezigheid op het congres vast te leggen. Een prima combinatie van inhoud en fun, dus’.

FEEDBACK
Elsbeth legt uit dat F-ACT Nederland gewend is feedback te vragen aan de deelnemers van de congressen. ‘Dat hebben we dit jaar uiteraard ook gedaan. Iedereen was positief en heeft het online evenement als zeer prettig ervaren. Dat vonden we natuurlijk een mooie opsteker. Ik moet zeggen dat onze onwetendheid in het begin er de oorzaak van was dat de opstartfase wat stroef is verlopen. We moesten als organisatie echt wennen aan Meeple. Er is zó veel mogelijk; je moet het gaan snappen en dan komt het vertrouwen. Dat hebben we wel gemerkt! Het was dan ook erg fijn dat zowel Myrthe als Monique zo goed meegedacht hebben en gezocht hebben naar mogelijkheden. Ze luisterden goed, waren er op het congres bij en hebben ervoor gezorgd dat we na afloop konden terugkijken op een zeer geslaagd evenement dat we echt met elkaar hebben neergezet’.

ONLINE IS EEN BLIJVERTJE
Onlineleren en ontmoeten heeft inmiddels haar plek veroverd binnen GGZ Noord-Holland-Noord. ‘We hebben gezien dat het heel veel voordelen biedt. We gaan de online evenementen er dan ook zeker inhouden. Er valt nog zoveel online te ontdekken en in te zetten! Onze Fit- academy voor bij- en nascholing heeft een voorbeeldrol gespeeld tijdens de pandemie. Leren kan prima online. En.. het scheelt reisbewegingen, kosten en tijd. Uiteraard willen we ook weer graag fysiek bij elkaar kunnen zijn, maar we hebben de smaak online zeker te pakken!’

Neem contact met ons op
085 303 57 42

Adres:
De Vos van Steenwijklaan 75
7902 NP in Hoogeveen
Nederland